Gisteren vierden we Allerheiligen, tevens de dag waarop zuster Martha 25 jaar geleden haar eerste professie deed, een groot feest. Maar wat is Allerheiligen eigenlijk?

Allerheiligen is de dag waarop alle alle bekende en onbekende heiligen, of ze nu heilig verklaard zijn of niet, worden herdacht in de katholieke kerk.

Heiligen

Wat is dat dan, een heilige? Al bestaat er in de christelijke spiritualiteit zoiets als de ‘volmaaktheid’, toch hoeft een heilige geen feilloos mens te zijn geweest – heel wat grote heiligen, zoals Augustinus van Hippo of Ignatius van Loyola, waren in hun jongere jaren allerminst heilige boontjes. Wel zijn heiligen mensen die in hun leven als het ware vensters op God waren en zijn aanwezigheid uitstraalden.

Nationale feestdag

In Nederland is Allerheiligen, anders dan in onze buurlanden, geen nationale feestdag. Binnen de katholieke kerk is het wel een verplichte feestdag. In 1967 verleende de paus echter ontheffing en hoefde de dag in Nederland niet meer als zondag gevierd te worden. In de protestantse kerk worden Allerheiligen en Allerzielen niet gevierd.

Meer weten?

Kerknet.be

historiek.net