Helpt u mee?

Afgelopen donderdag hadden we een bijzondere gastspreker: Priester Han Akkermans. Hij is geregeld onze voorganger, maar nu kwam hij vertellen over zijn vriendschapsband met bewoners van Nakivale, een vluchtelingenkamp in Uganda. Hier wonen veel jonge mensen die zijn gevlucht voor het geweld. Ze kunnen niet terug. Ze zitten vast, zonder uitzicht op verbetering.

Waarom Nakivale?
In zijn rol als pastoor van de Catharinaparochie in Oosterhout, kwam Han in contact met de familie Ley, een jong gezin. Zij zijn in Nakivale geselecteerd om naar Nederland te komen. Zij hebben verteld over het kamp waar ze hebben gewoond en zo kwam een eerste contact tot stand met de bewoners van Nakivale.

Wat doen ze daar?
Om de doelloosheid te bestrijden, vooral in het leven van de kinderen, begonnen ze een voetbalvereniging (Nakivale Soccer Academy, NSA). Op het veldje waar ze speelden hadden ze geen doelpalen die wilden blijven staan. Dat werd het eerste project dat werd gesteund vanuit de Catharinaparochie. Al het ingezamelde geld en spullen (met dank aan NAC) zijn rechtsstreeks van Nederland naar de bewoners van Nakivale gestuurd. Directe hulp dus, zonder overhead. Han heeft inmiddels verschillende filmpjes ontvangen waarin te zien is wat het effect is van de hulp uit Nederland.

Alleen voetbal?
De NSA doet inmiddels veel meer dan alleen sport organiseren. Ze heeft recent met hulp uit Nederland 50 nieuw aangekomen gezinnen voorzien van matrassen, jerrycans, teiltjes en wat eten. Structureel is er ook geholpen: er is een schoolgebouwtje gekomen, waar computer- en naailessen worden gegeven. Ook organiseren ze er lessen gericht op het weerbaar maken van jonge vrouwen, die op de vlucht en in het kamp te maken hebben met (seksueel) geweld.

Kortom: een heel waardig project! Helpt u mee? U kunt doneren via https://www.catharina-parochie.nl/nakivale-soccer-academy/